2 d’oct. 2006

"BCN esta enladrillada"

Ja fa temps que ens haviem adonat que Barcelona s'està convertint per nosaltres com una ex-nòvia infidel, d'aquelles que encara estimes pels grans moments viscuts pero que al mateix temps odies a mort per les putades que t'està fent, pero aquest cap de setmana ha sigut per nosaltres com la definitiva bofetada a la cara. Diguem que em vist cara-a-cara la més crua realitat…
El divendres a les festes de la Barceloneta diables, orquestrines i diversió una mica amarga a l'adonar-nos de l'especulació i la gentrificació que s'està imposant al barri. Hi ha lluita veïnal pero no podem evitar una certa desesperança pensant el que ha passat (i està passant) a d'altres barris obrers de la ciutat.
El dissabte, agre-dolç. Manifestació pel dret a la vivenda digna i contra l'especulació. Gran eufòria per la de gent que hi havia i el boníssim ambient, a la vegada depressió total per moltes de les dades que es van dir per megafonia en diferents llengües per que els turistes se n'assabentessin: centenars de milers de persones desplaçades a l'extrarradi per culpa de l'especulació des dels jocs olímpics, extorsió i xantatge per part de les immobiliaries (mobbing li diuen els mitjans de comunicació neo-lliberals), el preu de la vivenda que puja i puja, els sous que baixen, baixen, etc, etc.
Diumenge "no quieres caldo, toma dos tassas". Primer ens va resultar del tot impossible arribar al Mercat de Sant Antoni perque la Moritz, en una de les seves táctiques de marqueting deslleial, regalava un aperitiu gratuït per els barcelonins. Fins aquí bé. Que regalin coses per guanyar-se el mercat de la competencia, vale… així van les coses en el Mercat Lliure. Pero que tallin una avinguda gegant com la Ronda Sant Antoni per motius purament comercials ja no ens sembla tant bé. Es la invasió dels espais comuns per part de les corporacions de la que ens parlava extensament Naomi Klein a "No logo". Ja se sap, fer una pintada al Metro que posi "PUTO CLOS" es un delicte gravíssim penat per la llei, pero convertir una estació de Metro gegant en una gran botiga de Nike, amb altaveus a tota merda, gent fent aeròbic, i missatges comercials se suposa que es una cosa meravellosa que dona ambient i diversió a la ciutat.
Pensavem que ja havia passat el pitjor, pero quan vem arribar als encants del llibre del Mercat de Sant Antoni, una llibrera molt mona que te un gran assortiment en llibres àcrates, ens va recordar el que es viure a una ciutat fashion i superficial com és Barcelona. Us enganxo el que es diu desde els mitjans oficials: " (…) La neteja de cara també afectarà els encants de roba i la Fira del llibre antic que es fa cada diumenge. Aquests seguiran emplaçats al mateix lloc, però es dignificarà i modernitzaran les seves instal·lacions per adequar-les a nous usos i noves necessitats." Crec que a hores d'ara tots sabem el que significa per els porcs dels polítics "dignificar" i "modernitzar": el que van fer amb els xiringuitos de la Barceloneta, el Born, el Fòrum, Diagonal Mar, la muntanya de Montjuïch, tot el que no sigui "maco", modern i fastigosament asèptic. Els de les parades haurán de pagar quantitats exhorbitants per mantenir els seus llocs, amb el consegüent filtre econòmic que suposarà. La gent humil que hi ha sigut tota la vida ja no es podrà permetre conservar la parada i en el seu lloc arribaràn "els de sempre".
No sabem encara com reaccionarem davant de tots aquests atacs a la única Barcelona que estimem, la de la gent del barri, pero tingueu clar que no ens quedarem creuats de braços.
Seguirem informant.
Com sempre us podeu posar al dia als llocs de sempre: Indymedia BCN, el diari de contra-informació Directa, Illacrua, etc.